30 miljoen jaar: kunst, ecologie en duurzaamheid
Kunst wordt elke generatie met een nieuwe uitdaging geconfronteerd. In de huidige tijd is het duurzaamheid dat niet uit het dagelijks leven is weg te slaan en de meningen verdeelt. Hoe kan kunst bijdragen tot het creëren van een beter begrip van duurzaamheid en wat er op het spel staat? Hoe kan het de mens helpen de uitdagingen te begrijpen?
Dit is het uitgangspunt van het seminar 30 miljoen jaar: kunst, ecologie en duurzaamheid in het Muhka, dat met zijn concrete context en doordachte aanpak vragen over kunst, duurzaamheid en ecologie zal trachten te beantwoorden. Als startpunt voor dit event geldt het Creative Europe project ALILASUS. Dit project, in het kader van sustainability en ecology, brengt drie initiatieven in Spanje, België en Frankrijk samen die artistieke oplossingen voor ecologische vraagstuken trachten te bieden.
Hoewel sommige kunstwerken na eeuwen nog steeds betekenis voor mensen blijven genereren – denk aan de paleolitische muurschilderingen – kent semi permanente hedendaagse kunst een andere realiteit. Vaak moet actuele kunst met zijn eigen sterfelijkheid in het reine komen; een levensduur van meer dan een decennium is reeds een mooie verdienste. Hoe kan een hedendaags kunstwerk, dat door mensen is uitgenodigd om deel uit te maken van hun gemeenschap, betekenisvol blijven en zijn duurzaamheid vergroten?
Hoe kan kunst bijdragen tot het creëren van een beter begrip van duurzaamheid en wat er op het spel staat? Hoe veranderen kunstproductieplaatsen hun materalistische en praktische patronen en gewoonten om de uitdaging van duurzaamheid aan te gaan? Deze en bovenstaande vragen komen tijdens het seminar niet alleen discursief maar ook praktijkgericht aan bod zullen komen. Kunstprofessionals, kunstenaars, academici, studenten, overheidsinstanties en mensen uit alle lagen van de bevolking worden uitgenodigd aan deze discussie deel te nemen. Het seminar bevat keynote lezingen van Nathalie Blanc, Pascal Gielen, Roel Arkesteijn en Nicola Setari.
Inschrijving is verplicht en kan via info@denieuweopdrachtgevers.be