de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Inhuldiging Ooghoogte

Op zondag 8 september wordt het werk Ooghoogte van Observatorium op het Plateau van Duisburg feestelijk ingehuldigd!

Noteer alvast 8 september in de agenda! Die zondag zal het kunstwerk Ooghoogte, dat in de zomer op het plateau van Duisburg zal verschijnen, feestelijk worden ingehuldigd.

Ooghoogte is het resultaat van een participatietraject dat onder begeleiding van de Nieuwe opdrachtgevers, een organisatie die hedendaagse beeldende kunst met burgers en kunstenaars realiseert, in 2022 is opgestart. De opdrachtgevers - inwoners van Huldenberg en Bertem, lokale landbouwers en vertegenwoordigers van de cultuurraden - willen met het kunstwerk een bijdrage leveren aan het ontsluiten van de schoonheid van het landschap rondom het Plateau van Duisburg. Met een beeldende ingreep, die ook van ver zichtbaar is, willen zij mensen uitnodigen de verscheidenheid van de omgeving met haar kenmerkend patchwork van akkers, bossen en holle wegen te ervaren 

De keuze van de opdrachtgevers viel voor deze opdracht op de Nederlandse kunstenaarsgroep Observatorium. Voor het plateau van Duisburg ontwierp Observatorium het kunstwerk Ooghoogte, een vrijstaande observatieplek als bekroning van het plateau van Duisburg. Het werk biedt een venster van 360 graden op het glooiende landschap, waarbij de aandacht naar de verscheidenheid van de omgevering, wordt getrokken.

Voor het ontwerp heeft Observatorium door het plateau van Duisburg, de omgeving en het omliggende landschap met zijn holle wegen laten inspireren. De artistieke ingreep vloeit voort uit de kunstenaars’ onderzoek naar de eigenheid van de plek. Het resultaat is een driedimensioneel logo van het geologische landschap rondom het plateau. Ooghoogte geldt als het oog dat letterlijk en figuurlijk op het land rust. De bezoeker bevindt zich in het kunstwerk ook in het oog van het landschap. Zijn waarneming is de pupil van het visuele baken.